Unde-i lege, nu-i tocmeală!

Sâmbătă am asistat la o conferinţă susţinută de domul judecător, membru CSM, Cristi Danileţ. Întâlnirea a avut ca scop promovarea proiectului „Educaţie juridică în şcoli şi licee”. În cadrul acesteia, au fost invitaţi să participe atât studenţi, cât şi avocaţi din Craiova.

„Dacă nu înfrunţi cu fermitate adevăratele realităţi ale vieţii (…) eşti condamnat să trăieşti într-o ficţiune firavă în care eşti doar un interpret banal.” Saul Bellow

În cadrul conferinţei domnul judecător ne-a susţinut un training prin care să putem promova, la rândul nostru, o educaţie juridică corectă tinerilor din şcoli şi licee. S-a constatat că foarte multe dintre infracţiuni încep să fie comise de la o vârstă fragedă, autorii nefiind conştienţi de urmările faptelor lor. Ceva nu merge bine la nivelul societăţii noastre, iar acest lucru se datorează, în mare parte, lipsei unei culturi juridice. Nu trebuie să mergem pe premisa că doar practicanţii de Drept au nevoie să ştie prevederile Codului Penal sau Codului Civil. Asta pentru că atunci când vom fim traşi la raspundere pentru faptele noastre nu putem invoca necunoaşterea legii. „Eu nu am vrut”, „Eu nu am ştiut”, „Eu credeam că ceea ce fac e normal”. Trăim într-o iresponsabilitate fără seamăn atât faţă de noi, cât şi faţă de cei din jurul nostru. Ne lipseşte cultura şi educaţia juridică.

Cu ce ne poate ajuta educaţia juridică?

În primul rând, poate explica legea pe înţelesul tuturor. Deseori, formulările textelor de lege sunt greoaie, pline de termeni pe care poate îi auzi (chiar şi ca student la Drept) pentru prima dată şi nu ai cum să îi înţelegi. În cadru proiectului „Educaţie juridică în şcoli şi licee” se vor face vizite în cadrul liceelor, tribunalelor, tocmai pentru ca participanţi să înteleagă concret, să-şi formeze o părere despre justiţie, despre cum se desfăşoară cu adevărat lucrurile într-un proces. Există şi un manual gata făcut care abia aşteaptă să fie citit, până atunci aşteaptă să fie aprobat de către Ministerul Educaţiei.

Cum o să promovăm iniţiativa?

Cu toţii ştim că e foarte greu să-i faci pe adolescenţi să te asculte. Ca să le captezi atenţia trebuie să fii prietenos, să ştii să le arăţi că eşti de partea lor şi, cel mai important e să fii glumeţ. Cei care vin să prezinte, nu vor face o oră aşa cum sunt elevii obişnuiţi la şcoală. Nu vor juca rolul de profesor, ci vor dori să se apropie de participanţi. Cum ne spunea domnul judecător entuziasmat: „să fim prietenii lor!”

„Sunteţi generaţia care poate schimba păreri, opinii.” 

Citatul îi aparţine domnului Cristi Danileţ. Am avut ocazia de a schimba câteva vorbe cu dumnealui. Nimic din aerul rigid al funcţiei, era total degajat şi făcea poze zâmbind. Un om care chiar crede în ceea ce face. Crede în schimbare şi nu se mulţumeşte cu resemnarea. Voi face şi eu parte, împreună cu colegii mei de la Facultatea de Drept Craiova şi cu avocaţii Baroului Dolj, din proiectul acesta care îşi doreşte de la noi dorinţa de responsabilitate.

Petru că să vedeţi despre ce e vorba într-o „oră” de educaţie juridică găsiţi aici video

Lasă un comentariu